Mark Levengood

Mark Levengood
sv
fi
en

PROGRAMLEDARE – SKRIFTSTÄLLARE – UNICEFAMBASSADÖR

Mark är född i USA och växte upp i Helsingfors i Finland. Tidigt insåg Mark att han inte riktigt passar in i de mallar som finns och kom fram till att hans liv nog blir roligare om han själv bestämmer hur han vill ha det.

Mark kom till Sverige som 19-åring och arbetade inom sjukvården och med diverse städjobb. Han var en entusiastisk men usel student på Socialantropologen på Stockholms universitet och något mera begåvad som elev vid Dramatiska Institutets radioproducentutbildning.

Redan i Finland började Mark jobba med TV. ”Jag var programledare för ett underhållningsprogram som ingen till all lycka kommer ihåg idag.”

På nittiotalet gjorde Mark program som Mark och hans vänner, Morgon med Mark, Mark och hans grannar samt Aha, sa Mark. De följdes av stora produktioner som Guldbaggegalan, Melodifestivalen och Vi i femman. Speciellt roligt har det varit att arbeta med sändningarna på kronprinsessan Victorias födelsedag. ” … då jag tycker hon är fin.” ”Finare än någonsin var hon när hon gifte sig.” Det var en stor ära för Mark att vara programledare för bröllopssändningarna i SVT1 2010. Mark är också mycket omtyckt programledare för Svenska Hjältar-galan som TV-sänds i december varje år.

2012 ledde Mark även Humorgalan tillsammans med övriga Unicef-ambassadörer.

Mark har också varit biträdande programchef på SVT Drama i slutet av nittiotalet.

Mark är en flitig krönikör i P1. Han har hörts i Godmorgon, världen! och lyser upp höstmörkret i Tankar för dagen. Mark har också varit sommarvärd ett antal gånger.

Mark har gett ut tre böcker baserade på egna texter; ”Hjärtat får inga rynkor” (2008),  ”Sucka mitt hjärta, men brist dock ej” (2006), ”Och jag läste att det var omöjligt att leva lycklig förutan dig” (2010) samt ”Rosor, mina kära, bara rosor” (2012).

Unni Lindell och Mark har tillsammans gett ut böckerna Gamla Tanter lägger inte ägg och Gud som haver barnen kär, har du någon ull, som sålts i över en miljon sammanlagt.

FÖRESTÄLLNINGAR

Under 2009/2010 turnerade Mark med sin föreställning Mark och hans värld. 2012 var det dags för nästa bejublade föreställning, Sound of Mark, som spelades tom 2013.

Mark medverkar också som berättare i Stadsteaterns uppsättning av Peter Pan,  december 2012 tom februari 2013.

Sedan 2008 är Mark en av Unicefs ambassadörer.

Event Managers Finland Ab 2013